موزه جواهرات ملی ایران

موزه جواهرات ملی ایران یکی از موزه هایی است که در ان جواهرات گران بهایی نگهداری می شود این موزه ارزش های مادی زیادی دارد، در این مقاله از اس چارتر قصد داریم تا به شما این موزه را معرفی کنیم همچنین شما می توانید با تهیه بلیط لحظه اخری اصفهان تهران از سایت اس چارتر به این موزه بروید.
تاریخچه موزه جواهرات ملی ایران
این موزه در خزانه بانک مرکزی ایران واقع شده است و به صورت موزه استفاده می شود، پادشاهان ایرانی تا قبل از دوران صفوی نسبت به جمع اوری حفظ و نگهداری این سنگ های قیمتی اقدامی نکرده بودند، همچنین شاهان صفوی از قرن 907 تا 1148 هجری قمری با کمک کارشناسان دولت شروع به جمع اوری گوهرها و جواهرات ارزشمند کردند. بعضی از این جواهرات ارزشمند از بازارهایی چون : هند، عثمانی و کشورهای اروپایی چون ایتالیا و فرانسه خریداری شد و به اصفهان (پایتخت حکومت آن زمان) منتقل شد.
هنگامی که (محمود افغان) به ایران امد شاه سلطان حسین سلطنتش به پایان رسیده بود بعد از ان خزانه دولت توسط مهاجمان افغانی دچار پراکندگی شد، و مقداری از انها به وسیله محمود افغان به اشرف افغان منتقل شده بود بعد از ورود شاه طهماسب دوم به همراهی نادر به اصفهان به چنگ نادر افتاد و از خروج انها از ایران جلوگیری شد.
بعد از ان نادرشاه برای پس گرفتن ان بخش از جواهرات که به هندوستان رفته بود نامه هایی به دربار هند نوشت اما جواب درستی نگرفت و بعد از ان با سپاه خویش راهی هندوستان شد لشکرکشی نادر باعث شد تا پادشاه هند هدایا و جواهرات زیادی را به نادرشاه اهدا کند، قسمت زیادی از این هدایا و غنایمی که نادرشاه از هندوستان اورده بود و جمع اوری کرده بود هرگز به ایران نرسید.
نادرشاه هنگامی که به ایران بازگشت به رسم ان روزگار بخشی از غنایم و هدایا را به حکام امیران و پادشاهان کشورها و دیارهای اطراف ایران بخشید، و مقداری از ان را به استان قدس رضوی و قسمت دیگر ان را به سپاهیان بخشید.
بعد از قتل نادرشاه یکی از سردارانش به نام احمد بیگ افغان ابدالی دست به غارت جواهرات خزانه زد و قسمتی از ان را از جمله الماس کوه نور که بعدها احتمالا اجباری به ملکه انگلستان اهدا شد هرگز به ایران بازنگشت.

موزه جواهرات در زمان قاجار و پهلوی
در زمان قاجار این جواهرات جمع اوری شد و بخشی از ان ها بر تاج کیانی و کره جواهرنشان و تخت نادری سوار و مرصع گردید و در کاخ گلستان نگهداری شد با روی کار امدن رضا شاه پهلوی جواهرات سلطنتی به زیر زمین کاخ مرمر انتقال یافت و در سال 1316 بعد از تکمیل ساختمان بانک ملی ایران بخش زیادی از این جواهرات به موزه جواهرات ملی منتقل و پشتوانه اسکناس گردید بعدها این جواهرات به عنوان وثیقه دولت بابت بدهی به بانک واقع شد خزانه جدید بانک مرکزی در تپه های عباس اباد تهران در حال بنا شدن است.
پلان موزه جواهرات ملی
در طراحی جدید این موزه از فرم و حجم چند ضلعی استفاده شده تا اثری شاخص و درخور توجه باشد همچنین طرح ان در حال ساخت است.
گنجینه های موزه جواهرات ملی ایران
این خزانه اکنون در ساختمان بانک مرکزی ایران واقع شده است و به صورت موزه استفاده می شود در این موزه بسیاری از جواهرات سلطنتی ایران از دوره هایی چون : دورهٔ صفوی، دورهٔ افشار، قاجار و پهلوی به نمایش گذاشته است همچنین از جواهرات ان می توانیم به الماس دریای نور، جقه نادری، تاج شهبانو، تاج کیانی، کره جواهرنشان ، تخت طاووس (قاجاری) (تخت خورشید) و تخت نادری اشاره نمود.
الماس دریای نور
مهم ترین جواهرات در این موزه الماس دریای نور است که از بهترین الماس های صورتی رنگ بسیار کمیاب است که بسیار خوش تراش و استادانه تزئین شده است این الماس بیش از هزارسال می باشد که کشف شده و از معروف ترین گوهر سنگ های جهان است برخی از جواهر شناسان معتقعدند که این الماس تکه ای از جدا شده از یک الماس بزرگ تر است در واقع حدس می زنند که الماس نورالعین و الماس دریای نور یک الماس می باشند که به دو تکه قسمت شده اند وزن این الماس 182 قیراط و نورالعین 60 قیراط می باشد.


نیمتاج نور العین
نیمتاج به تاج های کوچکی گفته می شود که به حالت تل روی سر قرار می گیرند و تزئینات و جواهرکاری های زیبا و ظریفی دارند این نیمتاج بسیار جذاب و استادانه طراحی شده که الماس نورالعین هم که ان وسط قرار دارد میخ کوبتان خواهد کرد، نیمتاج نور العین جزو بهترین و باشکوه ترین نیمتاج های موجود در موزه جواهرات ملی ایران است که توسط شخصی به نام هری وینستون جواهرکار معروف نیویورکی به صورت خیلی ویژه و حساس برای بانو فرح پهلوی همسر سوم محمدرضا شاه پهلوی ساخته شده است وینستون در ساخت این نیم تاج از الماس های سفید و زرد استفاده کرده است.
تخت طاووس
تخت طاووس یک تخت جواهرنشان است که حاصل هنر دست جواهرسازان اصفهانی است و به دلیل اینه ای که به شکل خورشید در بالای این تخت قرار گرفته است و به ان تخت خورشید نیز می گفتند فتحعلی شاه قاجار در مراسم شب اول ازدواجش با طاووس خانم تاج الدوله نام این تخت را تخت طاووس گذاشت این تخت تا سال 1360 شمسی در موزه گلستان نگه داری شد اما از ان زمان تا به الان در این موزه نگهداری می شود.
تخت نادری
تخت نادری نام اریکه سلطنتی است که به دستور فتحعلی شاه قاجار توسط جواهرسازان و صنعتگران ایرانی احداث شده است ، این تخت شامل 22 هزار سنگ و جواهر قیمتی است که برای اردوکشی به چمن سلطانیه زنجان در 9 قطعه مجزا بنا شده است.
سایر گنجینه ها
از دیگر گنجینه هایی که در این موزه وجود دارد می توانیم به کوزه و قلیان‌های جواهر نشان، جقه‌های شاهی، انفیه‌دان، شمعدان، شمشیر و خنجر جواهرنشان، سپر نادری، سنجاق و گل سینه،
نشان‌ها و مدال‌های آراسته به جواهر، شنل‌ و کلاه‌های پهلوی، ساعت، اسفنددان،آویزپرده، آفتابه و لگن مرصع‌کاری شده، ظروف غذا اشاره کنیم.
قوانین موزه جواهرات ملی ایران
ورود هر وسیله به جز کتابچه راهنما به داخل خزانه ممنوع است، و بازدید کنندگان باید قبل از ورود کلیه وسایل خود را چون : کیف، تلفن همراه، ساعت هوشمند، انواع دوربین، دسته کلید، فندک، سیگار و غیره را به باجه امانات موزه تحویل بدهند.
مسیر دسترسی به موزه جواهرات ملی ایران
اگر می خواهید به این موزه با مترو بروید باید بدانید که سه ایستگاه وجود دارد اولین مسیر استفاده از ایستگاه مترو سعدی در خط 1 می باشد که نزدیک ترین ایستگاه به موزه می باشد ، مسیر دوم ایستگاه مترو امام خمینی در خط 1 می باشد که باید بقیه مسیر را با تاکسی یا اتوبوس به چهارراه استانبول بروید و مسیر سوم ایستگاه مترو میدان فردوسی در خط 4 می باشد که باید مانند مسیر قبل از تاکسی یا اتوبوس برای بقیه را استفاده کنید.
اگر می خواهید با اتوبوس به این موزه بروید باید به میدان جمهوری رفته و سوار اتوبوس های خط جمهوری بهارستان بشوید و در ایستگاه چهارراه استانبول از اتوبوس پیاده شده و به سمت ساختمان بانک مرکزی ایران بروید.


محدودیت موزه جواهرات ملی ایران
بازدید از این موزه برای افراد زیر 12 سال مجاز نمی باشد و از انجایی که این مکان با سه ردیف پلکان فاقد اسانسور و پله برقی است افرادی که مشکل جسمی حرکتی دارند برای بازدید از ان محدودیت دارند.
بلیط موزه جواهرات ملی ایران
بلیط موزه جواهرات برای بازدید کنندگان داخلی 6 هزارتومن و برای دانش اموزان و دانشجویان با ارائه کارت شناسایی سه هزار تومن و برای بازدید کنندگان خارجی 50 هزار تومن می باشد.
ساعت کاری موزه جواهرات ملی ایران
این موزه از روزهای شنبه تا سه شنبه از ساعت دو ظهر تا 4 و نیم عصر باز می باشد و می توانید از ان بازدید کنید.
شماره تماس موزه جواهرات ملی ایران
در صورت داشتن هرگونه سوال در مورد این موزه می توانید با شماره 021-64463785 تماس حاصل فرمایید.
ادرس موزه جواهرات ملی ایران
تهران، میدان امام خمینی، خيابان فردوسی، نرسیده به چهارراه استانبول، ساختمان بانک مرکزی ایران

ارسال یک پاسخ